Razpis za najboljši esej, BLED 2020

Spoštovane dijakinje in dijaki,

Slovenski center PEN letos organizira že 52. Mednarodno srečanje pisateljev na Bledu. V tem okviru že nekaj let zapored poteka tudi razpis za najboljši esej slovenskih srednješolk in srednješolcev na razpisano temo, o kateri na Blejskih srečanjih razpravljajo ugledni literarni ustvarjalci in ustvarjalke z vsega sveta. Zato vas vljudno vabimo, da pošljete svoj esejistični prispevek.

Letošnji temi sta dve:

OPISOVANJE ALI SPODBUJANJE NASILJA V KNJIŽEVNOSTI?

Nasilje vse bolj vdira v naša življenja, ko beremo časopise, spletne komentarje, prebiramo literaturo in gledamo filme. Pogosto naletimo na podrobne opise mučenj, posilstev, vojnih grozot. Tudi ljubezenski prizori so velikokrat opisani vulgarno in grobo. Je to zato, ker smo vedno bolj obkroženi z nasiljem, ali pa smo črnogledi in ne vidimo svetlih plati življenja? Je opisovanje nasilja slabo ali dobro? Kako vpliva na bralca? Ali ga zato bolj lahkotno sprejema in postaja nekaj normalnega? Ali opisi groze spodbujajo nasilje, da iz literature in drugih umetnosti prehaja v naš vsakdan? Ali pa nam literatura pomaga razumeti sodobno nasilje?

Zavrzite ali utemeljite naslov eseja!

PIŠEM, O ČEMER RAZMIŠLJAM – PROSTA TEMA

Po petih letih tematsko določenih esejev smo se letos odločili, da lahko sami izberite, o čem želite pisati. Pišite o tem, o čemer pogosto premišljujete, pa nimate priložnosti zapisati svojih misli. Prosimo pa vas, da se posvetite eni izbrani tematiki. Morda najdete navdih v Temeljni listini PEN-a,  na povezavi http://www.penslovenia-zdruzenje.si/temeljna_listina,  ki povezuje 145 centrov PEN po svetu.

Esej naj obsega vsaj 3.500 in ne več kot 10.000 znakov (s presledki).  Poslan naj bo v obliki tipkopisa v zaprti ovojnici ali po elektronski pošti. Poleg imena avtorja in omembe letnika in šole prosimo tudi za ime in naslov mentorja. Za vsako razpisano temo bo podeljena ena nagrada. Kategoriji sta dve, po ena nagrada za dijake 1. in 2. letnika in  po ena nagrada za dijake 3. in 4. letnika.

Podelitev nagrade bo potekala na 52. Mednarodnem srečanju pisateljev na Bledu v četrtek, 23. aprila 2020, ob 12.30. Po podelitvi bodo nagrajeni dijaki in mentorji povabljeni na kosilo z gosti blejskega srečanja.

Želimo vam veliko razmišljujočih in ustvarjalnih trenutkov,

Ifigenija Simonović                                                                        Tanja Tuma

predsednica Slovenskega centra PEN                                   predsednica Komisije za šolski esej

Spoštovane profesorice, spoštovani profesorji, drage mentorice in mentorji!

Slovenski center PEN organizira že 52. Mednarodno srečanje pisateljev na Bledu. V tem okviru že nekaj let zapored poteka tudi razpis za najboljši esej slovenskih srednješolk in srednješolcev na razpisano aktualno temo, o kateri na Blejskih srečanjih razpravljajo ugledni literarni ustvarjalci in ustvarjalke z vsega sveta. Zato vljudno vabimo tudi dijakinje in dijake vaše srednje šole, da pošljejo svoj esejistični prispevek. Kot vidite v pismu, naslovljenem na dijake in dijakinje, sta letošnji temi dve:

OPISOVANJE ALI SPODBUJANJE NASILJA V KNJIŽEVNOSTI?

PIŠEM, O ČEMER RAZMIŠLJAM – PROSTA TEMA

Žirijo sestavljajo dr. Bogomila Kravos, dr. Robert Simonišek in Tanja Tuma. Dijakom priporočamo, da preberejo Temeljno listino Mednarodnega PEN-a (na povezavi http://www.penslovenia-zdruzenje.si/temeljna_listina ), ki povezuje 145 centrov PEN po svetu.  Esej je ena temeljnih literarnih zvrsti (pismo, dnevnik). Esejistično pisanje je veščina oblikovanja in izražanja samostojnega mišljenja.

Elektronski naslov:

slopen@guest.arnes.si

Poštni naslov: Slovenski center PEN, Komisija za šolski esej, Tomšičeva ul. 12, 1000 Ljubljana.

Za vse informacije smo na voljo na tel. št. 030 321 710 (Tanja Tuma).

Žirija bo upoštevala prispevke, ki bodo prispeli do 15. 3. 2020.

Želimo vam veliko razmišljujočih in ustvarjalnih trenutkov.