7 Poetical Executive Orders

Seven Poetical Executive Orders
Basim Mardan

By the authority vested in me as a poet, by the laws of love and compassion and by the constitution of the United States of Mother Earth, it is hereby whispered in kindness as follows:

Poročilo 50. mednarodnega srečanja pisateljev na Bledu

POROČILO po 50. mednarodnem srečanju pisateljev na Bledu, 2018

Na Bled je letos prišlo petinosemdeset tujih gostov iz 38 PEN centrov. Med imeni naj naštejem le nekatere: gost iz Rusije (prvič v 15 letih) Evgenij Popov, iz Ukrajine Mykola Ryabchuk, iz Francije Sylvestre Clancier in Emmanuel Pierrat, iz Izraela Bluma Finkelstein, iz Turčije Zeynep Oral, iz Albanije Entela Kasi, iz Avstrije Helmunt Niederle, predstavniki PEN centrov iz vseh bivših republik Jugoslavije, pa tudi iz Bolgarije, Romunije, Madžarske, celo iz Egipta, Izraela in Palestine! Poleg skoraj celotnega Upravnega odbora Mednarodnega PEN s predsednico jennifer Clement so  bili navzoči tudi štirje podpredsedniki Mednarodnega PEN-a: Hori Takeaki iz Japonske, Franca Tiberto iz Italijanske Švice, Katica Kulakova iz Makedonije in Boris A. Novak iz Slovenije.

Osrednja gostja je bila Nobelova nagrajenka za mir dr. Širin Ebadi. Imela je nastop že pred srečanjem na Bledu v Kvarni Union v Ljubljani, obiskala je Predsednika Republike Boruta Pahorja, ki je bil častni pokrovitelj letošnjega srečanja. Na Bledu je govorila na večeru v Festivalni dvorani 18. 4. in pri okrogli mizi 21. 4. Pogovarjala pa se je z novinarji in udeleženci, bila je predana srečanju.

Medijski pokrovitelj je RTV ARS. V času srečanja je radio ARS predvajal pet literarnih nokturnov naših gostov (Shirin Ebadi, Jennifer Clement, Sylvestre Clancier, Terasa Salema, Gojko Božović).

Poleg Ministrstva za kulturo, Javne agencije za knjigo, Zavoda za šolstvo, Zavoda za kulturo Bled, županov Bleda in Ljubljane smo pridobili še 16 manjših donatorjev, Upravni odbor skupaj s predsednico pa delamo kot prostovoljci. Tanja Tuma, Ignacija J. Fridl in Robert Simonišek so že petič izvedli natečaj za esej srednješolcev, 10 članov in članic je vozilo in vodilo goste po okoliških krajih: Bled, Kamna Gorica, Prešernova hiša, Jalnova hiša, Finžgarjeva hiša, knjižnice Jesenice, Cerknica, Kranj, Trzin, Miheličeva galerija v Škofji loki. Obiskali smo devet srednjih šol: Domžale (3x), Ljubljana (2x), Škofja Loka, Kranj, Radovljica, Jesenice. Jernej Kustrle, Rudi Zaman in Neža Vilhelm so sodelovali, čeprav niso člani Slovenskega centra PEN.

Program dogodkov, prireditev, okroglih miz in gostovanj je bil pester. Izdali smo zbornik esejev na dve temi letošnjih okroglih miz: Zid, ograja, meja in Literatura kot pravica do sanj. Zbornik pričevanj o srečanjih skozi petdeset let, ki je delo skupine avtorjev, arhivskih esejev in fotografij, je izšel v počastitev jubilejnega srečanja. Izdali smo tudi spominsko knjižico za Borisa A. Novaka, ki je bil častni gost na večeru v Narodni galeriji v Ljubljani. Knjižica Festival Obrazi miru pa vsebuje vse kraje, kjer smo nastopali v okviru festivala, pa tudi življenjepise nastopajočih. Posebna nastopa sta bila v obliki skupinskih branj: v knjižnici Jožeta Udoviča v Cerknici in v Centru za poezijo Tomaža Šalamuna v Ljubljani.

Poleg sestankov Odbora pisatelji za mir in Ženskega odbora Mednarodnega PEN  sta potekali dve novinarski konferenci: ob izidu prevoda romana predsednice Mednarodnega PEN (prve ženske v skoraj 100 letih obstoja PEN-a!) Jennifer Clement (založba Sodobnost International) in srečanje z Nobelovo nagrajenko, avtorico knjige, ki je bil tudi preveden v slovenščino (Iran se prebuja, Celjska Mohorjeva) dr. Širin Ebadi je imela pogovorni večer v kavarni Union, vodil je Marjan Strojan. Tanja Tuma je koordinirala sodelovanje s Forumom slovanskih kultur: okrogla miza na temo cenzure, literarni večer slovanskih avtorjev (Bled pred Bledom). Sestanek predstavnikov treh "mrež" - Mediteranske, Alpe Jadran in Balkanske mreže, je bil plodovit.

Posebna publikacija je bil ponoven natis knjige Izidorja Cankarja in Narteja Velikonje Albanska špijonka, prve slovenske vohunske povesti, ki sta jo ta dva ugledna in imenitna intelektualca prve polovice 20. stoletja napisala pod skupnim psevdonimom Ivan Dolinar v času prve svetovne vojne. Ohranjen je samo en originalen izvod! Pripravili smo izid povesti v slovenščini in angleščini. Tako bomo počastili leto 1918 - konec prve svetovne vojne.   Posebnost letošnjega srečanja je bila tudi razstava, posvečena spominu na žrtve bombardiranja Hirošime in Nagasakija. Tudi s to razstavo skušamo opozoriti na brezsmiselnost in katastrofalnost vojne, na neizmerno trpljenje in na to, da se moramo na vse možne načine vsi skupaj in kot posamezniki upirati maščevalnosti in ozkosrčnosti, potrebi (morda celo nagonu in strasti) po prizadevanju zla - vse to nam je vpisano v samo naravo - to so človeške posebne lastnosti, ki smo jih kot razumska in preračunljiva bitja od nekdaj krepili in izpopolnjevali. To razstavo bomo naslednje leto pripravili tudi v Muzeju novejše zgodovine ob sodelovanju Hirošima-Nagasaki muzeja z Japonske.

Ifigenija  Simonović                                                              Ljubljana, 27. aprila, 2018

Bleda in Ljubljane smo pridobili še 16 manjših donatorjev. Upravni odbor skupaj s predsednico pa delamo kot prostovoljci. Tanja Tuma, Ignacija J. Fridl in Robert Simonišek so že petič izvedli natečaj za esej srednješolcev, 10 članov in članic je vozilo in vodilo goste po okoliških krajih: Bled, Kamna Gorica, Prešernova hiša, Jalnova hiša, Finžgarjeva hiša, knjižnice Jesenice, Cerknica, Kranj, Trzin, Miheličeva galerija v Škofji loki. Obiskali smo devet srednjih šol. Jernej Kustrle, Rudi Zaman in Neža Vilhelm so sodelovali, čeprav niso člani Slovenskega centra PEN.

Program dogodkov, prireditev, okroglih miz in gostovanj je bil pester. Izdali smo zbornik esejev na dve temi letošnjih okroglih miz: Zid, ograja, meja in Literatura kot pravica do sanj. Zbornik pričevanj o srečanjih skozi petdeset let, ki je delo skupine avtorjev, arhivskih esejev in fotografij, je izšel v počastitev jubilejnega srečanja. Izdali smo tudi spominsko knjižico za Borisa A. Novaka, ki je bil častni gost na večeru v Narodni galeriji 20. 4. Knjižica Festival obrazi miru pa vsebuje vse kraje, kjer smo nastopali v okviru festivala, pa tudi življenjepise nastopajočih. Posebna nastopa sta bila v obliki skupinskih branj: v knjižnici Jožeta Udoviča v Cerknici in v Šalamunovi hiši poezije v Ljubljani.

Poleg sestankov Odbora pisatelji za mir in Ženskega odbora Mednarodnega PEN  sta potekali dve novinarski konferenci: ob izidu prevoda romana predsednice Mednarodnega PEN (prve ženske v skoraj 100 letih obstoja PEN-a!) Jennifer Clement (založba Sodobnost International) in srečanje z Nobelovo nagrajenko, avtorico romana, ki je bil tudi preveden v slovenščino (Celjska Mohorjeva) Dr. Shirin Ebadi je imela pogovorni večer v kavarni Union, vodil je Marjan Strojan. Tanja Tuma je koordinirala sodelovanje s Forumom slovanskih kultur: okrogla miza na temo cenzure, literarni večer slovanskih avtorjev (torek, Bled pred Bledom).

Ifigenija  Simonović                                                              Ljubljana, 27. aprila 2018

7 Poetical Executive Orders

Seven Poetical Executive Orders