fr
en
slo

NOVICE in aktualni dogodki

Seznanite se z novicami in dogodki, ki jih pripravljamo v Slovenskem centru P.E.N.

BLED 2019

Spoštovane in spoštovani, Pripravljamo 51. srečanje. Uradni del srečanja bo potekal med 3. in 6. aprilom 2019, prej pa bomo seveda imeli še novinarsko konferenco - 1. 4.  in dogodke pred srečanjem, o čemer boste pravočasno obveščeni. Na Bledu bosta potekala sestanka dveh Odborov Mednarodnega PEN: Odbora pisatelji za mir in Ženskega odbora, potekal bo pa tudi sestanek "Balkanske mreže" in mreže Alpe Jadran.             Ker z 51. srečanjem takorekoč začenjamo drugo polstoletje, smo torej na nekakšnem začetku ali prelomnici, smo se v Upravnem odboru odločili, da se bomo posvetili pisanju za otroke in mlade. Tako bo naslov okrogle mize, ki jo prireja naš center, Domišljija in stvarnost – prebujanje mladih z literaturo. Drugo okroglo mizo prireja Odbor pisatelji za mir. naslov je: Predstava o drugem : pot do miru ali pot do vojne. Srečanje je odprto za javnost, okrogle mize so prevedene v angleščino, slovenščini in francoščino. Več informacij dobite po e.mailu: slopen@guest.arnes.si Ifigenija Simonović predsednica                                                                                                                           
>> PRIKAŽI VEČ

večer v spomin na AMOSA OZA

Pretresla nas je vest, da je umrl Amos Oz, eden največjih pisateljev zadnjih petdesetih letih, pisatelj, ki se je v romanih, esejih in neštetih žurnalističnih spisih zavzemal za mir na Bližnjem vzhodu, za enakopravnost narodov, za svobodo govora, veroizpovedi ... popisal je povojno življenje v Izraelu. Opisuje ljudi judovskega porekla, ki so v nekaj stoletjih že pognali korenine v Evropi, tako vzhodni kot zahodni, potem pa bili izkoreninjeni in prisiljeni začeti znova. zaradi preteklosti, ki jih bremeni, so neposredno naslonjeni na evropsko tradicijo prejšnjega stoletja. V slovenščino je prevedenih le nekaj romanov, vsi pa so prevedeni v velike jezike sveta. Oz je namreč pisal v hebrejščini.
>> PRIKAŽI VEČ

Razpis za esej srednješolcev, 2019

Razpisani sta dve temi:Kaj iščem v knjigi  in Moj/naš prostor pod soncem Obvestili smo vse srednje šole v Sloveniji in zamejstvu. Poleg knjižne nagrade, plakete in srečanja s pisateljicami in pisatelji blejskega srečanja članice in člani Slovenskega centra PEN obljubljajo obisk na šoli, iz katere bojo nagrajeni dijakinje in dijaki. Razmišljati, zapisati misli, deliti jih z drugimi ... to je eden od načinov sožitja z enako, podobno ali drugače mislečimi!  
>> PRIKAŽI VEČ

Simpozij o multilingvalnosti - večjezičnosti

Drugi simpozij o večjezičnosti smo priredili 17. novembra v atriju ZRC SAZU v Ljubljani. Od naših članov je nastopal Miha Pintarič z večjezično poezijo, gostje pa so spregovorili o odnosu do beguncev, migrantov, prosilcev za azil  v Braziliji, v Evropi, posebej o žrtvah v  Mediteranskem morju, do katerih je prišlo zaradi negostoljubnosti Evropejcev, o predsodkih, s katerimi pristopamo k pojavu beguncev v Sloveniji, še posebej o Romih, o njihovem jeziku in utrjevanju zavesti o romskem jeziku kot o enakovrednem jeziku, o odnosu do Romov in o odnosu Romov do svojega jezika in kulture. Drugi del simpozija je bil posvečen metodam poučevanja jezikov v večjezičnem okolju, v družini in družbi, o ustanavljanju "kulturnih kovčkov" - to je paketov knjig in učnega materiala za starše in otroke, ki prihajajo iz večjezičnih okoljih, o kulturnem drevesu, o koreninah, o vplivih na razvoj večjezično aktivnega otroka in še o marsičem.
>> PRIKAŽI VEČ

odprto pismo proti sovražnemu govoru, oktober 2018

Slovenski center PEN je v Delu, 29. 10. 2018 objavil odprto pismo Proti sovražnemu govoru - za strpno družbo, ki so ga podpisale tudinekatere druge organizacije ali društva: SOPODPISNIKI: Mednarodni odbor PEN Pisatelji za mir (predsednik Marjan Strojan)Ženski odbor Mira pri SC PEN (predsednica Tanja Tuma),Rektorska konferenca Republike Slovenije (predsednik dr. Danilo Zavrtanik).Znanstvenoraziskovalni center SAZU (zanj direktor dr. Oto Luther)Društvo slovenskih založnikov (predsednica Andreja Kavčič)Zveze bibliotekarskih društev Slovenije (predsednica dr. Sabina Fras Popović)Slovenska matica (predsednik Aleš Gabrič)Društva slovenskih književnih prevajalcev (predsednica  Đurđa Strsoglavec)Zbornica knjižnih založnikov in knjigotržcev (predsednik Zdravko Kafol)
>> PRIKAŽI VEČ

Izjava ob umoru bolgarske novinarke Viktorije Marinove

Izjava Odbora pisteljev za mir Mednarodnega PEN   Odbor pisateljev za mir Mednarodnega PEN je pretresla novica o krutem napadu na bolgarsko raziskovalno novinarko The Viktorijo Marinovo v mestu Ruse na severu Bolgarije. Novice o njeni smrti so nas dosegle le nekaj dni po izginotju Jamala Khashoggija, novinarja, ki je kritično pisal o Saudskem režimu v Istanbulu in za katerega domnevajo, da je mrtev. ‘Nezaslišano! V Evropi stanje ni bilo tako slabo od vojne v Bosni v devetdesetih letih prejšnjega stoletja in še takrat je šlo za poročanje z vojnih območij', je dejal Marjan Strojan, predsednik Odbora pisateljev za mir. V manj kot letu dni smo bili priča smrti Daphne Caruani Galizia, ki je življenje izgubila v eksploziji avtomobilske bombe, streljanju na Jana Kuciaka in njegovo dekle na Slovaškem, poskusu umora črnogorskega raziskovalnega novinarja Olivera Lakića in prejšnji teden dveh novih smrti znanih novinarjev, ki še nista bili pojasnjeni.  Odbor pisateljev za mir strogo obsoja te umore in zahteva takojšnjo preiskavo zločinov s strani ustreznih organov oblasti. 
>> PRIKAŽI VEČ