Izjava za javnost - zoper ukrep vladnega Urada za komuniciranje, 6. 2. 2021

IZJAVA ZA JAVNOST

Slovenski center PEN se pridružuje številnim organizacijam in posameznikom, ki so že obsodili ukrep vladnega Urada za komuniciranje, ki je funkcionarjem in uradnikom Vlade RS in strokovnjakom, ki sodelujejo z Vlado RS, prepovedal, da bi se odzvali na vabilo za sodelovanje v oddaji ene od televizij in, kot vse kaže, napovedal takšno prakso tudi v prihodnje.

Gre za nedopusten poseg vladne službe, verjetno zapovedan z vrha Vlade RS, zoper pravico državljank in državljanov RS do obveščenost in možnosti, da slišijo različne poglede na pereče stanje v državi, in tudi zoper pravico prizadetih, da javno razložijo svoje poglede, oziroma zoper svobodo izražanja.

Pravica do obveščenosti oziroma do dostopnosti vseh informacij, razen tistih, zaradi katerih bi bila ogrožena varnost državljank ali državljanov ali tudi države, je pogoj za demokratičnost družbe, ker omogoča državljankam in državljanom, da se čim bolj avtonomno odločajo o svojih političnih preferencah. Poseg v to pravico, kakršen se je zgodil z omenjenim ukrepom, pomeni zelo zaskrbljujoč izraz teženj te vlade in indic o njenih namerah.

Ljubljana, 6. 2. 2021