Poročilo o delu Slovenskega centra PEN v letu 2020

Leto 2020 je zaznamoval virus COVID19, a smo kljub vsemu uspeli izpeljati večino napovedanih dogodkov, nekaj pa smo jih dodali izven programa.

Poročilo o delu Slovenskega centra PEN v letu 2020

Glede 52. Mednarodnega srečanja pisateljev na Bledu, ki smo ga začeli pripravljati že oktobra 2019 in ki je bil sprva na programu za april 2020, smo se odločili za preložitev, najprej na junij, potem na september (23. - 25. september 2020). Nekaj prireditev smo izvedli že pred virusom, nekaj pa neposredno pred septembrskim srečanjem in nekaj neposredno po srečanju na Bledu. Na Bledu smo imeli (razvidno s priloženega programa) tri okrogle mize, sestanke Mednarodnega odbora pisatelji za mir, sestanek Ženskega odbora Mira z gosti, sestanek mreže Alpe/Jadran s koroškimi in tržaškimi gosti, otvoritveno slovesnost z literarnim programom, dva literarna večera v okviru Festivala Obrazi miru. Izvedli smo še šestič tudi "šolski program", ki vključuje razpis za najboljši esej srednješolk in srednješolcev. Podelili smo nagrade in priznanja, podelili darila, nismo pa mogli povabiti nagrajene pisce esejev na Bled, prvič zaradi nevarnosti okužbe, drugič pa zato, ker je bilo tujih gostov razmeroma malo. Srečanje smo zaključili 25. septembra. Izkazalo se je, da je bilo to srečanje edino mednarodno srečanje pisateljev v svetu, ki se je odvijalo v živo in s pomočjo ZOOM-a. Vsa druga napovedana srečanja Mednarodnega PEN so bila prestavljena ali so se odvijala po ZOOM-u.

Seznam prireditev, ki smo jih izvedli izven samega srečanja a v okviru srečanja na Bledu:

5. marec 2020 - večer z Manco Košir ob izidu zbirke Srčnice v slovenščini in nemščini, prevajalka Ivana Kampuš.

15. februarja 2020 - Večer z Josipom Ostijem

22. junija 2020 - večer z iransko novinarko in pisateljico Shivo Nazarahari in iranskega pesnika Pooyesha Azizedina, ki sta v Sloveniji našla zatočišče preko organizacije ICORN in MOL. Večer smo imeli v okviru 52. Mednarodnega srečanja pisateljev kot uvodni program pred srečanjem. Oba pisatelja sta bila gosta na Bledu in sta nastopala na literarnih večerih 24. in 25. septembra.

29. junija 2020 - večer s Sameerjem Sayeghom ob izidu zbirke Luma (angleško in slovensko), ki  jo je prevedel Veno Taufer. Pisatelj je bil tudi gost na samem srečanju na Bledu. Nastopal je tudi na blejskih literarnih večerih 24. in 25. septembra.

V okviru 52. Mednarodnega srečanja na Bledu smo izdali naslednje publikacije:

Zbornik esejev za okrogle mize, trijezično:

Srčnice, Manca Košir/Ivana Kampuš - dvojezično:

Ljubljana, Meta Kušar/Ivana Kampuš, dvojezično:

Nenavadni dnevi, Boris Pasternak, slovensko, prevod Marjan Strojan, Tone Pavček, Janez Menart

Ob jezeru, Richard Berngarten, slovensko, angleško, francosko, Ifigenija Simonović, Marie Chabbert, Sabine Huynh;

Luma, Sameer Sayegh/Veno Taufer, slovensko in angleško;

Pismonoša iz Nagasakija, Peter Townsend, slovensko, prevedla Ifigenija Simonović.

Podelili smo prvo Cankarjevo nagrado za najboljšo knjigo v preteklem letu. To je skupni projekt z Univerzo v Ljubljani, s Slovensko Akademijo znanosti in umetnosti in z Znanstvenoraziskovalnim centru SAZU. Podelitev na Vrhniki je potekala 21. junija. Nagrado je prejel Sebatijan Pregelj.

Preostali del programa Slovenskega centra PEN pa smo zapolnili z naslednjimi dogodki:

14. september 2020 - spominska slovesnost ob spomeniku Mire Mihelič, tokrat v spomin Miri Mihelič, Alenki Bole Vrabec in Meliti Vovk, ki sta več desetletij tesno sodelovali na blejskih srečanjih.

14. septembra 2020 - srečanje z avtorji knjige Unser Kärnten – Naša Koroška, ki je izšla v sodelovanju Društva slovenskih pisateljev v Avstriji (DSPA), Kärntner SchriftstellerInnenverband (KSV) in Mohorjeve založbe  v Celovcu.

Med pomembnimi dogodki je tudi septembrsko srečanje z avtorji knjige Unser Kärnten – Naša Koroška, ki je izšla v sodelovanju Društva slovenskih pisateljev v Avstriji (DSPA), Kärntner SchriftstellerInnenverband (KSV) in Mohorjeve založbe  v Celovcu.

V okviru mednarodnega sodelovanja smo se predstavniki Slovenskega centra PEN udeležili letnega sestanka Mednarodnega odbora pisatelji za mir v Parizu, januar, 2020, sestanka Upravnega odbora Mednarodnega PEN v Londonu, januar 2020, odpovedani pa so bili vsi drugi sestanki v živo, potekali so po ZOOM konferencah: Svetovni kongres na Švedskem, Mediteranska mreža, Balkanska mreža, srečanje s Srbskim in Makedonskim PEN in srečanje predstavnic in predstavnikov srednjeevropskih PEN centrov v Leskovcu .

Zelo uspešna je bila tudi podelitev Nagrade mira - to podeljuje Slovenski center PEN v organizaciji Ženskega odbora Mira. Nagrado je dobila Barbara Korun, podelitev pa je kljub omejitvam zaradi COVID19 lahko potekala v Cankarjevem domu (10. oktober) in bila je zelo odmevna. Članice ŽO Mira so se udeležile mnogih literarnih prireditev v okviru dogodkov Noč knjigarn in Znamenite Slovenke. Nekaj napovedanih prireditev je žal odpadlo, potekali pa so številni sestanki po ZOOM-u.

Ifigenija Simonović (predsednica do 26. oktobra 2020)

Tone Peršak (predsednik od oktobra 2020 dalje)

5. 1. 2021