Zahteva po spoštovanju avtonomije in neodvisnosti Slovenske tiskovne agencije

Ljubljana, 18.3.2021

Člani in članice Slovenskega centra PEN smo globoko zaskrbljeni ob ravnanju in zahtevah Vlade RS (predsednika vlade in Urada vlade za komuniciranje) v zvezi z delovanjem in očitano neposlušnostjo STA ter sankcioniranjem te neposlušnosti z odtegovanjem finančnih sredstev za delovanje STA.

Ravnanje vlade in njenih izpostavljenih predstavnikov razumemo kot izrecno nespoštovanje institucionalne avtonomije STA, ki bi jo v skladu z zakonom ravno Vlada RS bila najbolj dolžna braniti in zagotavljati, a jo ravno ona sama krši in kot nespoštovanje uredniške neodvisnosti STA (očitki na račun posameznih informacij STA), ki jo STA ravno tako zagotavlja zakon, ki ureja status in določa naloge STA.

Slovenska tiskovna agencija deluje vse od 20. junija 1991 in po našem vedenju ves ta čas opravlja svoje delo korektno, ne da bi bila deležna omembe vrednih utemeljenih očitkov o neverodostojnosti oblikovanih in posredovanih informacij in njen prispevek kot prispevek zanesljivega vira informacij je v časih kakofonije lažnih novic, politično in še kako drugače prirejenih informacij, pojavov sovražnega govora in škodljivih dezinformacij, s katerimi trg preplavljajo različne spletne platforme, t.i. družbena omrežja in Facebook profili, Twitter ipd., izjemnega pomena. Nepristranske in korektno oblikovane informacije STA so vir in gradivo za praktično vse medije v Sloveniji in v mnogih primerih velikega pomena tudi za individualne iskalce verodostojnih in zaupanja vrednih informacij o dogajanju v Sloveniji in po svetu.

Prizadevanje Vlade RS in njenih izpostavljenih predstavnikov smo, žal, že nekaj časa prisiljeni razumeti kot poskus ali že kar kot postopek demontaže STA, namen katerega je očitno težnja po utišanju vira zaupanja vrednih informacij in zavestno prizadevanje spremeniti Slovenijo v neinformirano provinco, v kateri enostavno ne bo več mogoče priti do objektivnih poročil ne o dogajanju v Sloveniji in ne o dogajanju v svetu, razen seveda s pomočjo tujih medijev oziroma virov. Na nedopustnost takšnega ravnanja v zadnjem času opozarjajo Vlado RS, kot vemo, tudi organi EU in številne mednarodne strokovne organizacije. Ugled Slovenije zaradi tega pada in naša država je vse dlje in dlje od nekoč popularnega, a pomembnega priznanja, da je samostojna Slovenija zgodba o uspehu.

Zato pozivamo Vlado RS, da korenito spremeni svoj odnos do STA, do medijev ter novinarjev in se tudi v primerih morebitnih nesporazumov obnaša demokratično. Tudi za vlade in za njih še tem bolj velja zaveza spoštovanja svobode izražanja in razčiščevanja vseh odprtih vprašanj na način dialoga ob nujnem spoštovanju partnerjev, vpletenih v dialog.

Upravni odbor Slovenskega centra PEN