Izjava: STAVKA ZAPOSLENIH NA RTV SLOVENIJA

 

Ljubljana, 26.5.2022

 

Člani in članice Slovenskega centra PEN sporočamo slovenski javnosti, da podpiramo prizadevanja novinarjev in novinark, urednic in urednikov ter vseh zaposlenih na RTV Slovenija v njihovih prizadevanjih za svobodo poročanja, ki so jih izrazili na opozorilni stavki dne 23. 5. 2022.

 

Javno Radiotelevizijo Slovenije smo s plačilom prispevka gradili vsi Slovenci in Slovenke ter ima poleg informativne tudi pomembno znanstveno-kulturno vlogo v družbi, najbolj v duhu objektivne obveščenosti, ki je temelj demokratičnih odločitev državljanov in državljank. Zato obsojamo razgradnjo njenega programa in poskuse, da bi jo ideološko delili na levo in desno usmerjene programe. Živimo v eni Sloveniji in naša naloga je, da javne medije gradimo kot skupen prostor medsebojnega dialoga.

 

S tesnobo smo slišali iz ust radijskih in televizijskih voditeljev oddaj, ki so se posvečale problematiki novinarskega dela na radiu in televiziji, da se mnogi kolegi in kolegice niso upali pred kamere in mikrofone, ker se bojijo povračilnih ukrepov oziroma izgube službe, če bi bili kritični. Menimo, da gre za cenzuro, ki si je nadela preobleke ekonomske cenzure, strateških tožb za preprečevanje javne kritike in mogočega šikaniranja na delovnih mestih.

 

Člani in članice Slovenskega PEN-a protestiramo proti pritiskom in utišanju slovenskih novinark in novinarjev, urednic in urednikov ter vseh sodelavcev oddaj na Radioteleviziji Slovenija.

 

Zato predsednika vlade in vladno koalicijo pozivamo:

 

    •  

da čim prej s pravnimi sredstvi zajezi načrtno razgradnjo programa in dela javne RTV,

    •  

da pripravi nov zakon za delovanje RTV-ja, za katerega bo predvidena tudi javna razprava ter posledično so-vključevanje gledalcev, poslušalcev in uporabnikov spletnega portala MMC,

    •  

da v prihodnjem zakonu omeji na minimum vlogo politike v vodstvenih strukturah in upravljanju javne RTV, pri kadrovanju, predvsem pa izniči njeno vlogo pri programskih vsebinah in novinarski avtonomiji;

    •  

da v prihodnjem zakonu da odločilno vlogo zaposlenih ob imenovanjih urednic in urednikov.

    •  

da preuči možnost zvišanja ali drugačne ureditve RTV naročnine ter zakonsko stabilizira finančno poslovanje javne RTV.

 

Naša svoboda, ekonomsko blagostanje in življenje v demokratični družbi je v rokah svobode govora, tiska in ustvarjanja.

 

Ko utihnejo neodvisni javni mediji, potone tudi demokracija.

 

 

Upravni odbor in predsednica SC PEN Tanja Tuma

 

 

 

 

 

Foto: Bermix Studio