fr
en
slo

NOVICE in aktualni dogodki

Seznanite se z novicami in dogodki, ki jih pripravljamo v Slovenskem centru P.E.N.

Pohod za mir, Bled TV

Med 8. in 11. junijem 2021 je na Bledu potekalo že 53. mednarodno srečanje pisateljev, članic in članov PEN. Mednarodni Pen ima ob svoji stoletnici že 140 centrov po svetu in se še širi. Belorusija, Kitajska, Mjanmar, suverenost držav in narodov, sovražni govor – to so bile letošnje teme blejskega srečanja, na katere so sodelujoči opozorili tudi s Pohodom za mir ob Blejskem jezeru in branjem poezije v različnih jezikih, od arabščine, nemščine in francoščine do prevodov v angleški in slovenski jezik.   Snemalec: Žiga Resman Montaža: Anže Mulej Novinarka: Mojca Polajnar Peternelj
>> PRIKAŽI VEČ

Apel članicam in članom Mednarodnega Centra PEN

Apel članicam in članom Mednarodnega Centra PEN ali le 0,01 odstotka Sodobni čas pospešeno rojeva diktatorje in nove oblike fašizma. Slike razdejanega sveta so postale nova normalnost. Revščina, lakota in vojne kruta usoda večine in nadležna vsakdanjost bogatih, peščica najbogatejših Zemljanov pa glavni izkoriščevalec sveta. Težnja po popolnem kaosu postaja vse očitnejša past, v katero veliki kapital, s katerim upravlja le 0,01 odstotka (!) ljudi, lovi svoje žrtve (vse druge).
>> PRIKAŽI VEČ

IZJAVA: Sojenje ddr. Rudiju Rizmanu

V senci konfliktov in vojn doma in na tujem in v odsotnosti medijskih objav se tiho odvija sojenje ddr. Rudiju Rizmanu, izjemnemu slovenskemu intelektualcu zaradi domnevnih javnih razžalitev vladajoče stranke SDS v njegovem televizijskem nastopu. Podpredsednik Mednarodnega PEN-a dr. Boris A. Novak se je o procesu že izrekel lani, zdaj pa člani in članice Slovenskega centra PEN pozivamo javnost, da se v imenu demokratičnih vrednot, med katerimi je zelo pomembna svoboda govora, ozre v ta proces in ga obsodi skupaj z nami.
>> PRIKAŽI VEČ

Izjava: Svoboda govora v Izraelu in OPT

Svoboda govora v Izraelu in na zasedenih palestinskih ozemljih (OPT) Zgroženi in zaskrbljeni ob vedno hujših spopadih med Izraelci in Palestinci, ob množici mrtvih civilistov na palestinskih in izraelskih tleh, med njimi več kot šestdesetih otrok, se člani in članice Slovenskega centra PEN pridružujemo izjavi Mednarodnega PEN-a. Kritični smo do slovenske zunanje politike, ki se je z gesto izobešanja izraelske zastave postavila na močnejšo stran v spopadu in ki pozablja, da ne gre zgolj za Hamas, ampak da gre za palestinski narod, katerega položaj se kontinuirano slabša. Ob svoji 30-letnici bi Slovenija iz zgodovinskih in načelnih razlogov morala spodbujati mirno reševanje mednarodnih sporov, zato Slovenski center PEN poziva Vlado Republike Slovenije, naj se aktivno vključi v prizadevanja za mirno rešitev spora - rešitev, ki bo vsem pripadnicam in pripadnikom palestinskega naroda v Izraelu omogočala enakopravno življenje s predstavnicami in predstavniki izraelskega naroda.  
>> PRIKAŽI VEČ